Nieuwsbrief 31 - 23 september 2020


Nieuwsbrief 31 - 23 september 2020

Beste ondernemers,

Verlenging Corona financiële steunregelingen en waarom het voorkomen van een nieuwe lockdown een must is!
Verder zetten 40 Alphense bedrijven de toon door het ondertekenen van de Green Deal en waarmee gepleit wordt voor duurzaamheid in de corona-herstelplannen.
Ook op de SDG Action day, aanstaande vrijdag, veel aandacht voor duurzaamheid, waarbij de 17 internationale duurzaamheidsdoelen, letterlijk in de Alphense spotlights gezet worden.
En krijg antwoord op de vraag “welke rechten en plichten heb ik als werkgever richting mijn werknemers?

De nieuwsbrief en de informatievoorziening vanuit het Informatiepunt voor Ondernemend Alphen aan den Rijn e/o wordt samengesteld door de EDBA en Alphen Marketing in samenwerking met de VOA en de gemeente Alphen aan den Rijn.  Heeft u nieuws, informatie of commentaar? Mail ons op info@edbalphen.nl  Het laatste nieuws en de eerder verstuurde nieuwsbrieven vindt u hier

Direct naar het EDBA Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn 

Verlenging Corona financiële steunregelingen
De economische en maatschappelijke gevolgen van het coronavirus zijn in Nederland voor iedereen voelbaar. Daarom ondersteunt het kabinet (zelfstandig) ondernemers sinds maart 2020 met tijdelijke financiële regelingen. Recent heeft het kabinet het “Steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt” gepresenteerd. Belangrijke componenten daarin zijn onder meer verlenging van de belangrijke financiële steunmaatregelen NOW, TOZO en TVL tot in ieder geval tot en met juni 2021. Voor uitleg en meer informatie over de regelingen klik hier 

Plaatje EDBA nieuwsbrief.JPG

Voorkomen nieuwe lockdown is een must
Op het forum van MKB Nederland stond begin juli een artikel dat inging op de rol van bedrijven in het voorkomen van een 2e lockdown en hoe om te gaan met de dreiging van een nieuwe opleving van het virus. Hoe houd je dan je personeel nog steeds veilig aan het werk? En hoe voorkom je een tweede coronagolf?

Aan de hand van 3 stappen werd in het artikel getoond hoe bedrijven dat voor elkaar zou moeten krijgen 1) Blijf zorgen voor goede bescherming. 2) Zorg dat werknemers verantwoord kunnen werken en 3) Voorkom, want dat is beter dan te genezen (dus laat je testen!). 

Nu het aantal besmettingen snel oploopt en het code oranje is voor de al hard getroffen sectoren zoals de retail, horeca en cultuur dwingt dat dus te blijven nadenken over oplossingen op het gebied van bescherming, veilige werkomgevingen en beseffen dat innovatieve oplossingen en “out of the box denken” noodzakelijk is om de economie draaiende te houden. 

Een mooi voorbeeld van “innovatief en out of the box denken” lazen wij op de ondernemer.nl. De eigenaren van pizzazaak SUGO, vonden dat ze andere horeca-ondernemers moesten helpen tijdens deze coronacrisis. Daarom kwamen ze met een pizza to go concept, waardoor horeca-ondernemers die op dit moment even wat minder verkopen kunnen profiteren van het populaire concept van SUGO. Voor de link naar het hele artikel verwijzen wij u naar de rubriek “wat wij verder lazen” onderaan deze nieuwsbrief.

Het EDBA Informatiepunt doet een blijvende oproep ideeën en innovatiekracht met ons te delen en oplossingen aan te dragen om gezamenlijk uit de huidige situatie te komen, te blijven delen.

Green Deal: duurzaamheid in corona-herstelplannen 
40 grote, Alphense bedrijven pleiten voor duurzaamheid in corona-herstelplannen. Veel ondernemers zijn door de coronacrisis in de (financiële) problemen geraakt. Hierdoor zijn zij, maar ook overheden, geneigd te focussen op economisch herstel en de aandacht voor klimaat te temperen. Hoewel dat te begrijpen is, zeker als het water je aan de lippen staat, roept de Dutch Sustainable Growth Coalition het bedrijfsleven en de overheid op om juist nú te investeren in duurzaamheid. De deelnemers gaan samen met de VOA het thema verder inhoudelijk uitwerken

Aansluitend hierop is vrijdag 25 september, de SDG Action day. Speciaal voor deze dag is de Alphense Zendmast symbolisch in 17 kleuren van de doelstellingen verlicht. Op 25 september 2015 tekenden 193 landen tijdens de jaarlijkse VN-vergadering een akkoord over de 17 Sustainable Development Goals of Ontwikkelingsdoelen. Deze hebben het doel om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”.

Plaatje TK Corona.jpg

Corona: welke rechten en plichten heb ik als werkgever richting mijn werknemers?
Ab Koolhof van TK is gespecialiseerd in (het voorkomen en oplossen van) juridische zaken rondom arbeidsrecht. Hij verzorgt online een presentatie op donderdag 1 oktober a.s. van 16.00 -17:00 uur. Met deze presentatie krijg je als werkgever inzicht in de arbeidsrechtelijke consequenties van Corona en de mogelijkheden die je als werkgever daarbij hebt. Zo behandelt Ab bijvoorbeeld welke rechten en plichten er zijn tijdens quarantaine of ziekte, maar ook mogelijkheden voor een ontslag of reorganisatie en de nieuwe financiële noodmaatregelen per 1 oktober a.s.  Geef je op voor dit seminar en laat je voorlichten

 Wat wij verder lazen: 
Beperking sluitingstijden horeca disproportioneel (MKB-Nederland) 
Compensatie loondoorbetaling tijdens thuisquarantaine (MKB-Nederland) 
Ook coalitie is nu kritisch over coronabeleid van het kabinet (NRC.nl) 
Zo komen grote binnensteden de coronaklap te boven (Stadszaken.nl) 
Recordaantal online boekingen bij Fletcher Hotels, juist in de coronacrisis (DeOndernemer.nl) 
De oprichters van SUGO helpen andere horeca-ondernemers met pizza to go-service (DeOndernemer.nl) 

Bedankt voor het lezen. Tot volgende week!   

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement op deze nieuwsbrief. 

U dient in te loggen om een reactie op dit bericht te geven
Er zijn nog geen reacties geplaatst.