Nieuwsbrief nr. 9 - 1 april 2020


Nieuwsbrief nr. 9 - 1 april 2020

Ondernemend Alphen aan den Rijn,

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen, de maatregelen vanuit de gemeente en de Rijksoverheid en wordt u op de hoogte gehouden van inspirerende initiatieven die ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen. 

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn of bel met 0172 - 796007 

In deze nieuwsbrief:  
1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen
2. (Video)Oproep wethouder Gerard van As: steun lokale ondernemers  
3. Update gemeente omtrent TOZO
4. Bericht Rijksoverheid: Noodmaatregel van de overheid voor bedrijven 
5. Bericht van het KVK Corona loket: de Coronamonitor Zuid-Holland 
6. Nieuws en maatschappelijke initiatieven (o.a. HeelAlphenHelpt.nl) op AllesInAlphen.nl
7. Webinars omtrent de regelingen TOZO en NOW 
8. Feiten en cijfers Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn

Delen van deze nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Op onze website kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement voor deze nieuwsbrief op de maandag, woensdag en vrijdag.

1. Update uit de kerngroep ‘Coronacrisis Ondernemend Alphen’ 
Ofschoon het bericht van de Minister-President over de verlenging van de noodmaatregelen niet geheel onverwacht kwam is de impact op ondernemend Nederland en Alphen aan den Rijn voelbaar. Een iedere ondernemer die ik spreek begrijpt de verlenging volledig en onderschrift deze ook. Dat neemt de zorgen om de toekomst van het bedrijf en het personeel echter niet weg. Ook wij begrijpen dat vanuit ondernemersperspectief maar 1 vraag van belang is; wanneer gaan alle maatregelen mij als ondernemer nu echt helpen?

Vanuit diverse bronnen wordt inmiddels veel informatie verstrekt over de diverse regelingen zoals TOGS, TOZO en NOW. Afkortingen die tot voor heel kort u niets zeiden maar die nu volgens Google bij elkaar al meer dan 2 miljoen zoekresultaten opleveren. Voor zover nu bekend zal vanaf volgende week het online aanvraagformulier voor de TOZO-regeling beschikbaar komen.

Opvallend is nog steeds de hoeveelheid energie en veerkracht, maar ook zorgvuldigheid die wordt getoond door ondernemers om binnen de geldende restricties kansen te zien en (als dat mogelijk is) hun onderneming draaiende te houden. Het typeert de karaktereigenschappen van een ondernemer om onder welke omstandigheid dan ook, te willen blijven ondernemen. 

Zolang die veerkracht aanwezig is zal er voldoende energie blijven bestaan om, ook na deze periode, gezamenlijk te werken aan het herstel van de economie. 

Pas goed op elkaar!

Namens Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen,

Joost Berkhout
  
2. (Video)Oproep wethouder Gerard van As: steun lokale ondernemers  

Foto Gerard van As.jpg

Voor ondernemers zorgt de coronacrisis voor veel onzekerheid. Daarom is het Corona Informatiepunt voor hen opgezet. Wethouder Gerard van As roept alle inwoners op om lokale ondernemers te steunen en vooral gebruik te maken van de creatieve oplossingen die zij hebben bedacht om hun zaak draaiende te houden. 
Bekijk hier de videoboodschap

3. UPDATE gemeente omtrent TOZO
Er zijn veel vragen over het ontbreken van het aanvraagformulier Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) op de gemeentelijke website. Gemeente Alphen aan den Rijn wil u graag op de hoogte brengen van de ontwikkelingen. Lees hier het hele bericht 

4. Bericht Rijksoverheid: Noodmaatregel van de overheid voor bedrijven 
Werkgevers met omzetverlies door het coronavirus kunnen een beroep doen op de tijdelijke noodmaatregel voor overbrugging van werkgelegenheid (NOW). Deze regeling biedt een substantiële tegemoetkoming waarmee u werknemers met een vast en flexibel contract kunt doorbetalen. Ook bbl-studenten met een arbeidsovereenkomst vallen daaronder. 
Lees hier de aangepaste dienstverlening SBB. Lees hier het bericht van de Rijksoverheid

5. Bericht van het KVK Corona loket: de Coronamonitor Zuid-Holland 
Vandaag willen we het initiatief van de Coronamonitor in Zuid-Holland onder de aandacht brengen. Deze monitor is een gezamenlijk initiatief van de Economic Board Zuid-Holland, Innovation Quarter en de Provincie Zuid-Holland. Deze monitor brengt de economische gevolgen van de Corona crisis op de economie van Zuid-Holland in kaart. Bekijk hier de monitor  

6. Nieuws en maatschappelijke initiatieven (o.a. HeelAlphenHelpt.nl) op AllesInAlphen.nl 
Het coronavirus heeft gevolgen voor de dienstverlening van de zorgpartners en maatschappelijke organisaties in de gemeente Alphen aan de Rijn. Op deze pagina vindt u de weg naar deze partijen. Op deze pagina vindt u ook een overzicht van hun laatste nieuws. Bekijk hier het nieuwsoverzicht op AllesInAlphen.nl 

Ook kunt u hier zien welke mooie initiatieven aangeboden worden. Zo ook het initiatief www.heelalphenhelpt.nl. Deze website is bedoeld om onze lokale ondernemers in Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam een hart onder de riem te steken en ze extra gemakkelijk, via één centrale website vindbaar te maken.

7. Webinars omtrent de regelingen TOZO en NOW 
Donderdag 2 april om 11.00 uur - Webinar Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) 
Deze week heeft het kabinet meer bekend gemaakt over de noodmaatregelen om Nederland door de Coronacrisis heen te loodsen. Eén daarvan is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Hiermee kunnen ondernemers een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. Over deze belangrijke regeling gaat advocaat ondernemingsrecht Jeroen Thiele van Berntsen Mulder Advocaten op donderdag 2 april om 11.00 uur een gratis livestream verzorgen. U bent van harte uitgenodigd om mee te kijken en mee te doen.  Bekijk hier het hele bericht en maak gebruik van deze mogelijkheid 

Webinar TOZO van het VNO-NCW en MKB-Nederland (terugkijken) 
Hoe zit het nu precies met die Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO)? Tijdens dit webinar voor de brancheorganisaties van VNO-NCW en MKB-Nederland is er door deskundigen van onder meer SZW en VNG ingegaan op de vragen die leven. Het webinar was vandaag 15.30 tot 17.00 uur. Bekijk hier de opname.

Vrijdag 3 april - Aanmelden voor het webinar NOW van het VNO-NCW en MKB- Nederland 
Hoe zit het nu precies met die Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)?  Tijdens dit webinar voor de brancheorganisaties van VNO-NCW en MKB-Nederland zal er door deskundigen van onder meer SZW en UWV worden ingegaan op de vragen die leven. Dit webinar is vrijdag 3 april van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan hier 

8. Feiten en cijfers Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen a.d. Rijn 
Download hier de infographic van het Corona Informatiepunt

Tot slot, heb elkaar lief. Houd afstand.
Video Houd afstand.PNG
Bekijk (en deel) de video

U dient in te loggen om een reactie op dit bericht te geven
Er zijn nog geen reacties geplaatst.