Woonforte: "Coalitie kan 100 miljoen beter besteden"


Woonforte: "Coalitie kan 100 miljoen beter besteden"

De nieuwe coalitie wil 100 miljoen euro uittrekken voor isolatie van huurwoningen. Woonforte vindt dat symboolpolitiek, want het is een druppel op de gloeiende plaat. "Wij vinden dat het rijk het geld beter kan besteden aan salarissen in onderwijs en zorg."

Woningcorporaties betalen verhuurdersheffing. Alle corporaties samen betalen 1,7 miljard euro aan het rijk, wat de komende jaren oploopt tot 2 miljard. De nieuwe coalitie wil 100 miljoen korting geven op de verhuurdersheffing in ruil voor isolatie van woningen. In feite is dit dus geen korting, maar een beperking van de stijging.

Directeur-bestuurder Rob Donninger van Woonforte zegt hierover: "De 100 miljoen korting betekent dat er per sociale huurwoning 40 euro beschikbaar is aan isolatiemaatregelen. Dat schiet niet op. Het is symboolpolitiek. Met 100 miljoen euro maak je weinig verschil als het gaat om de isolatie van alle huurwoningen, maar voor salarissen in zorg en onderwijs maakt het wel veel verschil. Goed onderwijs en zorg zijn belangrijk voor onze huurders. Daarom zeggen wij: stop met symboolpolitiek en zet het geld in op plekken waar je wel verschil kunt maken."

Beter dan koopsector
De sociale huursector staat er, ondanks de verhuurdersheffing, qua duurzaamheid veel beter voor dan koopsector. Alle corporaties maken plannen voor CO2 neutrale huurwoningen in 2050. Of dat haalbaar is, is maar zeer de vraag. Want het gaat over vele miljarden. Die 100 miljoen is daar niet eens een druppel op een gloeiende plaat bij. "Wij hebben geen stimulans nodig om te begrijpen dat duurzaamheid belangrijk is. Wij doen dat toch al", aldus Woonforte.

Woonforte: duurzaam en betaalbaar
Woonforte vindt verduurzaming belangrijk. "De komende vijf jaar besteden wij 30 miljoen aan energiebesparende maatregelen in onze woningen. Wij houden de huren ook betaalbaar. Wij hebben een aantal jaren en de huren voor de meeste huurders niet verhoogd. Voor de komende jaren hebben wij een huurverhoging ingerekend die lager is dan inflatie. Woonforte levert haar maatschappelijke prestaties. Wij stellen het op prijs al het rijk hier serieus een bijdrage aan wil leveren, maar niet als het alleen maar symbool politiek is."

Gevolgen verhuurdersheffing
Corporaties betalen de verhuurdersheffing uit de huuropbrengst. In feite betalen de huurders deze belasting. Door de verhuurdersheffing zijn de huren in het land gestegen. Ook konden corporaties hierdoor minder sociale huurwoningen bouwen, waardoor de druk op woningmarkt is toegenomen.

U dient in te loggen om een reactie op dit bericht te geven
Er zijn nog geen reacties geplaatst.